Google Mijn Bedrijf is nu Google Business Profile

Google Mijn Bedrijf is niet meer, althans in naam. Per november 2021 is Google My Business hernoemd naar Google Business Profile. Althans, de Engelse naam is op het moment van schrijven veranderd, de Nederlandse nog niet. De vraag is ook of dat dan Google Bedrijfsprofiel wordt of dat dit de Engelse naam behoudt of nog een andere naam krijgt. Daar is op het moment nog geen duidelijkheid over.

 

Waarom nu weer een nieuwe naam?

Alles verandert, weten we. Toch zijn er veranderingen waar je zo je vraagtekens bij kunt zetten. Dat gaat ook op voor deze naamswijziging, zoals Google eerder naamswijzigingen doorvoerde. Denk aan Google Webmaster Central, dat Google Search Central werd. Geen gek idee misschien, maar de afkorting GSC wordt ook al gebruikt voor Google Search Console. En hoeveel mensen zeggen inmiddels Google Ads in plaats van AdWords? Afijn, Google Business Profile dus. Of inderdaad toch Google bedrijfsprofiel?

Direct je bedrijfsprofiel verifiëren

Naast de nieuwe naam is er ook een ontwikkeling die bedrijven, (online) marketeers en SEO-specialisten zullen toejuichen. Je kunt namelijk je bedrijfsprofiel claimen en verifiëren zonder daarvoor naar de hernoemde Google Business Profile Manager te gaan. Dat kan direct vanuit Google Zoeken (de zoekmachine zelf dus) of Google Maps. Ook het beheer van je bedrijfsprofiel kan straks direct vanuit Google Zoeken of Google Maps.

Google Mijn Bedrijf app en website verdwijnen

Met het beheer dat je direct in Google Zoeken en Google Maps kunt uitvoeren, verdwijnen ook de Google Mijn Bedrijf website én app. De redenatie is dat je het bedrijfsprofiel ook gewoon in de Google app en Google Maps kunt beheren. Voor ondernemers die veel onderweg zijn en berichten onderweg beantwoorden in de app zou het weleens een onhandige beslissing kunnen zijn om de app op te heffen.

Bedrijfsprofielmanager voor grote ondernemingen

En waar de Google Mijn Bedrijf website verdwijnt, komt er een ‘Business profile manager’ als vervanger voor grote ondernemingen die meerdere profielen en vestigingen beheren. We gokken dat dit in het Nederlands ‘Bedrijfsprofielmanager’ gaat heten.

Vierde naamswijziging

Hoe snel gaan we wennen aan deze nieuwe naam? Google Mijn Bedrijf bestaat sinds 2014 en daarvoor waren er:

  • Google+ Local (2012)
  • Google Places (2010)
  • Google Local Business Center (voor 2010)

Google bedrijfsprofiel is dus de vierde naamswijziging in ongeveer 15 jaar tijd, waarbij Google Mij Bedrijf er in ongeveer 9 jaar goed ingebakken zal zitten.

Alle details lees je bij Google zelf (in het Engels).

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)