Eind 2019 introduceerde Google BERT, een update waarmee ze teksten veel beter konden interpreteren. BERT wordt nu opgevolgd door een update die volgens Google zelf 1000 keer krachtiger is: MUM. Hoe werkt MUM en welke ingrijpende invloed heeft dit op SEO en de zoekresultaten?
Google I/O: Introductie MUM
In 2021 hield Google net als in 2020 vanwege de coronapandemie de jaarlijkse I/O conferentie online in plaats van live. Tijdens Google I/O 2021 kregen we al meer inzicht in de Page Experience Update én werd Google MUM geïntroduceerd. MUM is te vergelijken met BERT omdat MUM ook draait om het beter begrijpen van tekst, inclusief context. MUM is volgens de zoekmachinegigant 1.000 keer zo krachtig als BERT.
Wat is MUM?
MUM staat voor Multitask Unified Model en is bedoeld om je vraag te beantwoorden wanneer er niet een simpel antwoord is. Net als Google BERT is MUM gebouwd op een Transformer architectuur, dat gemaakt is om de complexiteit van talen zo goed mogelijk te begrijpen. Die complexiteit zit bijvoorbeeld in woorden met meerdere betekenissen, meerdere woorden met dezelfde betekenis en vragen die op meerdere manieren kunnen worden geïnterpreteerd of meervoudig zijn.
In een meervoudige vraag komen meerdere vragen samen, wat het lastig maakt om daar een simpel antwoord op te geven. Vooral op dat soort vragen hebben zoekmachines geen antwoord en MUM moet daar dus verandering in aanbrengen.
Wat doet MUM?
MUM begrijpt content nog beter dan BERT, zowel de vragen in de zoekmachine als de context van alle content. En dan ook echt op alle vlakken, namelijk:
- iedere vorm van content, van tekst en foto’s tot video
- de complete vraag in Google, hoe complex ook
- wat belangrijk is voor het juiste antwoord
En MUM begrijpt alle talen en kan dat ook beide kanten op gebruiken. Een vraag in het Nederlands zou dus een antwoord moeten kunnen opleveren, zelfs als het beste antwoord niet in het Nederlands beschikbaar is.
Je zou dus een meervoudige vraag kunnen stellen waarvan Google MUM op elk punt snapt wat de vraag is en daar een antwoord op kan geven.
Voorbeeld van Google zelf
In de presentatie op I/O gaf Prabhakar Raghavan een voorbeeld met de vraag:
“I’ve hiked Mt. Adams and now want to hike Mt. Fiji next fall, what should I do differently to prepare?”
Deze vraag kan een zoekmachine op dit moment nog niet echt goed beantwoorden. MUM moet daar een eind aan maken en begrijpt de lagen die in deze vraag zitten en hoe daar dan het beste antwoord op komt. Zo gaat het om het vergelijken van 2 bergen en kunnen voorbereidingen bestaan uit fysieke training én eventuele aanschaf van geschikte kleding, gezien het seizoen.
Meer informatie, andere talen en vraag stellen met afbeelding
Naast een direct antwoord op je vraag kan MUM ook meer informatie geven om je te helpen met je vraag door je te verwijzen naar gerelateerde informatie. Zoals hiervoor ook al aangegeven kan die informatie dan ook uit andere talen komen, omdat daar de informatie staat die niet in jouw eigen taal beschikbaar is. Wil je dan nog weten of je bergschoenen of jas geschikt zijn, kun je met een foto vragen of je die kunt gebruiken en kan Google dankzij MUM daar ook antwoord op geven.
Bekijk zelf de introductie van MUM op Google I/O:
Informatie koppelen, verbanden leggen
Wat MUM dus doet naast het begrijpen van een zoekvraag of de context van informatie, is verbanden leggen en informatie koppelen. Uit verschillende bronnen wordt de informatie over de twee bergen in de voorbeeldvraag opgehaald en gekoppeld. Dan wordt er een verband gelegd tussen zowel de bergen als de locaties van die bergen, het seizoen in de vraag en voorbereidingen. Waarbij de voorbereiding dus niet alleen als ’training’ wordt begrepen, maar ook als voorbereiding van materialen die nodig zijn. En daarbij wordt uit zowel meerdere websites als verschillende talen geput.
Meertalig
Google MUM is ook nog eens meertalig en helpt jou dus zo aan informatie die je zelf anders niet zomaar had gevonden. Om informatie van een Russische of Japanse website te krijgen zou je zoekopdrachten in die talen moeten invoeren. Wanneer MUM uitgerold is zou dat niet meer nodig moeten zijn.
Wanneer wordt MUM uitgerold?
Na de vraag wat MUM is en hoe het werkt rest nog de vraag wanneer MUM wordt uitgerold. Op het moment van schrijven is er nog geen datum bekend en op de vraag van SERoundtable’s Barry Schwartz antwoordde Danny Sullivan op Twitter dat Google ongetwijfeld bekendmaakt wanneer MUM live gaat:
Yes, as with BERT, I’m sure we’ll let every know. We won’t be mum on MUM.
— Danny Sullivan (@dannysullivan) May 20, 2021
Meer over MUM bij Google zelf (Engels).
Klinkt MUM als toekomstmuziek? Is het een ontwikkeling die futuristisch lijkt omdat het onwerkelijk lijkt dat computers dit nu al (bijna) kunnen? Wat is jouw kijk op MUM?
Nathan Veenstra
Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)
- Verdien als publisher met Google Reader Revenue Manager - 21 april 2023
- Digital product agency Unravel is nu Concept7 Amsterdam - 18 april 2023
- Google integreert AI met Project Magi - 18 april 2023
Dat Google steeds beter teksten gaat begrijpen en verbanden gaat leggen was wel bekend, maar dat het zo snel gaat verrast mij toch wel. Ik denk dat het moeilijk voor te stellen is hoe slim computers (AI) al zijn, en vooral de snelheid waarmee dit toe neemt. In principe lijkt het me positief dat er verbanden gelegd kunnen worden voor complexe vragen. Echter, je moet met dit soort dingen wel oppassen hoe de AI leert. Stel dat op internet veel foutieve of bevooroordeelde informatie staat, dan leert de AI het ook verkeerd. Denk bijvoorbeeld aan racisme of ontkenning van genocide.
Helemaal eens Nils, zowel hoe onvoorstelbaar snel het allemaal gaat nu als het risico dat erachter schuilt. We zullen het meemaken en zien hoe Google het aanpakt als het verkeerd uitpakt. Vaak corrigeren ze wel weer of misschien stoppen ze het project wel zodra het echt de verkeerde kant uit gaat. Al zal het ook wel uitentreuren getest zijn, Google kennende.