Google Flights stopt eind september 2022

Uit het niets en nogal stilletjes heeft Google aangekondigd te stoppen met Google Flights. Althans, in “de  meeste landen of regio’s buiten de Verenigde Staten”. Er wordt geen reden voor opgegeven en geen alternatief geboden.

Book on Google for Flights stopt 30 september 2022

In een bericht van 22 augustus staat dat Google op 30 september 2022 -zoals al vermeld- in “de  meeste landen of regio’s buiten de Verenigde Staten” stopt met Google Flights. Of zoals ze het zelf in het bericht noemen ‘Book on Google for flights’. In welke landen of regio’s Google Flights wel blijft bestaan wordt niet duidelijk. Wel blijven de boekingen die voor 30 september 2022 gedaan zijn (of worden) hier niet door worden beïnvloed.

Van overname ITA Software naar Google Flights

Google Flights is een gevolg van de overname van ITA Software door Google in april 2011 en werd in september van datzelfde jaar gelanceerd. Met Google Flights kon je zoeken naar vluchten gebaseerd op meerdere door jou zelf op te geven criteria, naast je bestemming. Zo kon je een budget of een tijdsspanne opgeven om zo vluchten te vinden die pasten bij jouw wensen.

Gevolg van maatregelen tegen monopolie?

Dat Google zelf geen uitsluitsel geeft over de reden van het beëindigen van Google Flights, leidt tot speculatie. Google ligt al jaren onder vuur om mogelijk misbruik van hun machtspositie, die tegen een monopolie aan schurkt. Het is niet ondenkbaar dat de zoekmachine hier de angel uit wil halen of zelfs weet dat dit een van de onderdelen is waar ze een enorm risico lopen als monopolist beschouwd te worden.

Direct zaken binnen de Google zoekresultaten regelen staat al jaren ter discussie. Google moest eerder ook al andere advertentieplatformen toelaten binnen Google Shopping en kreeg zelfs daarna nog een boete van de EU omdat hun eigen shoppingresultaten voorrang kregen in de zoekresultaten.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.