Favicon weer weg uit Google desktop SERP?

Nadat Google de lay-out van de desktop SERP wijzigde, is de kans groot dat de favicon weer verdwijnt uit de desktopweergave van de SERP. Verwarrend? Voor sommigen wel, voor ervaren webmasters en SEO’ers juist weer niet.

Wat is er aan de hand en wat mag je verwachten?

Allereerst die favicon. Half januari 2020 rolde Google een nieuwe lay-out uit van de desktop SERP’s, waarbij de favicon dus werd vertoond. Dit in navolging van de mobiele zoekresultaten, waar al in 2019 de favicon werd vertoond naast de URL en de paginatitel onder, in plaats van boven de URL vertoond werd. De verwachting was al dat dit uiteindelijk ook in de desktopweergave zou worden uitgerold, wat dus in januari het geval was.

Direct na deze wijziging volgde een storm van kritiek, met name omdat het vetgedrukte ‘Advertentie’ (in zwarte letters) naast de Google Ads hierdoor nauwelijks zou opvallen. Op deze manier werden de Ads nóg minder opvallend ten opzichte van de gewone organische zoekresultaten. In de Nederlandstalige zoekresultaten is dat iets minder ernstig, omdat het volledige woord ‘Advertentie’ wordt weergegeven, terwijl het in het Engels enkel het super korte ‘Ad’ is.

Vetgedrukt Advertentie in Google desktop zoekresultaat.

Zoals met veel wijzigingen in de lay-out van de SERP’s, is de kans altijd aanwezig dat het weer wordt teruggedraaid of anderszins gewijzigd. Dat zagen we eerder al bij Google Authorship en bij de langere meta-omschrijving, die kort rond de 320 leestekens kon zijn.

En nu gebeurt dit ook weer met de favicon in de desktop zoekresultaten, nog wel binnen enkele dagen nadat het werd uitgerold:

Nu gaan ze dus weer testen en op basis daarvan mogelijk weer een nieuwe lay-out uitrollen.

Zo zie je, reageer niet te snel op wijzigingen bij Google, er is altijd kans dat ze het weer terugtrekken. Had je al een favicon ingesteld, dan is er natuurlijk niets aan de hand. Je hoefde niks te doen en er is nu weinig veranderd voor je. Sowieso is het verstandig een favicon in te stellen, omdat het standaard wereldbolletje dat anders wordt weergegeven in de tabbladen van de browser zo weinigzeggend is.

Wat verwacht jij, komt de favicon weer terug?

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)