Direct mobile first indexing voor nieuwe domeinen

De uitrol van Google Mobile First indexing is zodanig goed verlopen dat Google dit bij alle nieuwe domeinen vanaf 1 juli 2019 standaard toepast. De zoekmachine heeft de ervaring dat nieuwe websites vrijwel allemaal geschikt zijn voor indexering volgens deze methode. Wanneer Google een nieuw domein ontdekt, wordt deze dus vanaf 1 juli gecrawld door Googlebot smartphone, om de webpagina’s direct op basis van de mobiele pagina’s te indexeren.

Wat is Mobile First indexing ook alweer?

Eerst even terug naar november 2016, toen Google Mobile First indexing aankondigde. Omdat steeds meer mensen hun mobiele telefoon gebruiken voor het wereldwijde web en dus ook om online te zoeken, ontstond er -met name in de Engelstalige gebieden- een vreemde situatie. Veel websites hadden versies van hun webpagina’s voor mobiele weergave. Of dat nu een speciale mobiele webpagina was of een andere variant van de desktopversie, maar dan met andere (vaak vooral minder) content. De mobiele content was daardoor regelmatig een teleurstelling voor de Google gebruiker, omdat die op basis van de desktopversie meer mocht verwachten aan informatie, die deze echter niet kreeg.

Dus introduceerde Google het Mobile First indexing, wat inhoudt dat de zoekmachine eerst de mobiele variant van een webpagina crawlt om in de index op te nemen, en pas later de desktopvariant. De mobiele webpagina wordt dan als basis genomen voor de indexering en daarmee uiteindelijk ook voor de bepaling van de posities in de zoekresultaten. Alles om de gebruiker tevreden te houden met de meest passende zoekresultaten.

Mobile First indexing als standaard

Per 1 juli 2019 is Mobile First indexing dus de standaard bij nieuwe domeinen, omdat de meeste nieuwe websites dezelfde content op mobiel blijken weer te geven als op desktop. Wil je weten of Googlebot smartphone jouw website crawlt? Ga dan naar Google Search Console, kies links voor ‘URL-inspectie’, zet er een URL van je website in en dan krijg je te zien of Googlebot smartphone jouw webpagina heeft gecrawld. En je mag erop rekenen dat dat voor je hele website geldt wanneer 1 pagina door de mobiele bot gecrawld is.

Bevestiging van crawlen door Googlebot smartphone in Google Search Console via URL-inspectie.

Responsive is geen probleem, tenzij…

Heb je een responsive website, dan is dat over het algemeen geen probleem. Tenzij je ervoor kiest om bepaalde zaken niet te tonen op mobiel. Laat je afbeeldingen weg, kies je voor minder tekst op de mobiele versie, dan heeft dat invloed op je indexering en daarmee op je rankings. En ook de keuze om onderdelen op mobiel te verbergen is er voor responsive websites. Dus denk goed na voordat je die keuze maakt.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)