CLS update: aanpassing van scores

Worstel jij met de Cumulative Layout Shift (CLS) van jouw webpagina’s? Dan is er goed nieuws: Google heeft de beoordeling (‘metrics’) voor de CLS aangepast. Hierdoor scoor haal je makkelijker een goede score voor dit onderdeel van de Core Web Vitals.

 

Lange bezoekduur krijgt minder impact op CLS

Deze update van de CLS is net als de details over Core Web Vitals een lastig te begrijpen onderwerp. En de meeste informatie die je hierover vindt is in het Engels, wat het voor mensen die minder technisch onderlegd zijn niet makkelijker maakt. Kort gezegd houdt deze wijziging in de beoordeling in dat bij langere bezoekduur  op een webpagina de CLS minder snel negatieve impact zal hebben.

Wat verandert er nu precies?

De tijd die verstrijkt tussen verschillende ‘windows’ op pagina’s (‘gap’) bleek te kort, waardoor pagina’s die langer geopend blijven eerder getroffen zouden worden door negatieve CLS-scores. In januari vroeg Google feedback om hier een betere invulling aan te geven. Dit heeft geleid tot een langere ‘gap’, die is nu 5 seconden in plaats van de initiële 1 seconde.

Die wijziging is in april doorgevoerd en is vanaf nu ook zichtbaar in tools als Lighthouse en PageSpeed Insights.

55% van de webpagina’s gaat geen verschil merken

De verwachting is dat deze ‘long-lived pages’, zoals Google die noemt, voor ongeveer 3% van de pagina’s echt positief zal uitpakken, waarmee ze verschuiven van ‘poor’ naar ‘needs improvement’, of van ‘needs improvement’ naar ‘good’. 42% zal een heel kleine verbetering zien in de CLS-score en voor 55% zal het geen enkel verschil maken.

Single-page apps & infinite scroll

Deze long-lived pages zijn vooral ‘single-page apps‘ en pagina’s met ‘infinite scroll’. In beide gevallen gaat het om webpagina’s waar (veel) dynamische content op geladen wordt.

Voor wie niet bekend is met single-page apps of SPA’s, de uitleg van Dave Kruizinga van Gradient:

Een Single Page Application (SPA) is een website of applicatie die feitelijk uit één pagina bestaat waarin de volledige experience wordt geleverd. Vandaar ook de naam Single Page Application natuurlijk. React en Angular zijn frameworks en libraries die vaak worden gekozen voor het ontwikkelen van een SPA.

Denk aan Twitter of Facebook, waar je oneindig kan scrollen door de content en waarbij er weer iets anders getoond wordt wanneer je de pagina ververst.

Verdere uitleg van Dave maakt het nog wat duidelijker:

Bij een SPA wordt op basis van acties van de gebruiker nieuwe content in de pagina geladen. Hij reageert op wat er gebeurd. Er is daarmee by default geen sprake van een URL structuur. Ook is er geen content opgeslagen in de front-end code. Hier ontstaat ook de complexiteit voor SEO.

Nu is het wel zo dat Twitter en Facebook URL-structuur hebben door de profielpagina’s, maar je krijgt zo vast wel een beeld. Dynamische content die door acties van een gebruiker wordt geladen.

Niet voor iedereen dus

Deze update van de scores van de CLS is dus niet voor iedereen van groot belang. Heb je echter wel pagina’s met infinite scroll of heb je single-page apps, dan heb je waarschijnlijk voordeel bij deze minder strenge beoordeling van de CLS.

Hoewel er grondig onderzoek gedaan is om deze complexe materie zo duidelijk mogelijk uit te leggen, sluit ik niet uit dat er hier en daar iets ‘lost in translation’ is. Vanwege de vrij technische aard en het feit dat er enkel Engelstalige documentatie is, moeten wij het dus ook met deze Engelstalige documentatie doen. Zie je iets dat volgens jou toch echt anders is, laat het ons dan weten. Zo helpen we de lezers samen naar bruikbare informatie.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)