API voor Google Search Console URL-inspectietool

Google heeft een API ontwikkeld voor de URL-inspectietool in Google Search Console. Op 31 januari 2022 is de API door Google uitgebracht en dit geeft mooie mogelijkheden voor SEO’ers en webmasters die specifieke tools inzetten voor hun SEO-inspanningen.

URL-inspectietool API?

Als je niet zo met technische dingen bezig bent zal het je niet zoveel zeggen, dus een korte toelichting. Een API is een manier om verschillende softwareprogramma’s met elkaar te verbinden. Specifieker zelfs: met elkaar te laten communiceren. API’s worden gebruikt om data tussen verschillende softwareprogramma’s uit te wisselen. En nu kun je dus ook de URL-inspectietool integreren in andere tools en waar je de URL-inspectietool in Search Console alleen per URL de status kunt checken, kan dat dankzij de API op grotere schaal. Zo kun je op die manier:

  • Dekkingsstatus voor je URL’s ophalen: zijn je pagina’s gecrawld en geïndexeerd of niet?
  • Zien welke canonieke pagina Google voor je pagina heeft gekozen.
  • Mobiele bruikbaarheid van je webpagina’s inzien.
  • De laatste crawldatum per URL zien.
  • Robots.txt-status checken.

Als je zelf ontwikkelaar bent, word je vast enthousiast van dit soort dingen, terwijl je als SEO’er of website-eigenaar met minder technische achtergrond al bijna bent afgehaakt. Geen nood: laat het maar aan de tools over, reken maar dat die de API gaan benutten zonder dat jij er iets voor hoeft te doen.

De eerste SEO-tools hebben de API al benut

Het wachten is op de integratie van zo’n API in SEO-tools. En de eerste is er. Siteguru* kondigde vandaag al aan de API van de URL-inspectietool te hebben geïntegreerd en niet veel later volgde Keywords in Sheets. Het wachten is op de volgende tools die bekendmaken de API te hebben geïntegreerd. Als je tools gebruikt waarbij je een koppeling maakt met Google Search Console, is er een kans dat ze de API gaan gebruiken.

En zo hoef jij je niet druk te maken over de technische aspecten, dat doen de ontwikkelaars wel. En de ontwikkelaars kunnen zich lekker uitleven op alles uit de API halen.

*Dit is een affiliatelink. We maken hier en daar gebruik van affiliatelinks om de kosten voor het runnen van dit platform te dekken. Dank voor je begrip en we hopen dat je plezier aan de aanbeveling beleeft.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *