Ahrefs zoekmachine eindelijk in aantocht?

Er is wat gaande in de wereld van de zoekmachines. De hegemonie van Google wordt uitgedaagd. Een van de uitdagers is Ahrefs, dat we kennen als een van de 3 grote SEO-suites. In 2019 kondigde Ahrefs-oprichter Dmitry Gerasimenko al aan te werken aan een nieuwe zoekmachine. En na ruim 2 jaar lijkt het erop dat die internetzoekmachine bijna klaar is voor lancering.

Privacyvriendelijk én verdienmodel voor contentmakers

Toen Gerasimenko het initiatief van een eigen zoekmachine aankondigde, werd al duidelijk dat privacy belangrijk zou zijn en dat de contentmakers er ook baat bij zouden hebben.

Wat Gerasimenko namelijk wil doen met hun zoekmachine, is 90% van de winst uitkeren aan de uitgever (publisher):

Dus contentplatformen, maar ook individuele ondernemingen en bloggers, krijgen dan vergoed voor wat ze publiceren wanneer bezoekers via Ahrefs’ zoekmachine op hun content belanden.

Publieke promotie van zoekmachine komt dichterbij

En nu, ruim 2 jaar na de aankondiging op 27 maart 2019, waarna er nog 1 tweet volgde en zijn twitterfeed verder stil kwam te liggen, is er weer nieuws. Volgens Gerasimenko is de zoekmachine dichtbij de laatste fase om de zoekmachine publiek te promoten:

De vraag is dan of het ‘publiek promoten’ betekent dat de zoekmachine dan ook gelanceerd wordt of dat er nog bètatesten moeten plaatsvinden voor de zoekmachine ook echt publiek wordt.

En natuurlijk: wat betekent “dichterbij”? 2 jaar ontwikkelen is op zich niet gek voor iets dat zo veeleisend is als een internetzoekmachine. Je wilt gelijk aan zoveel mogelijk eisen en wensen van gebruikers voldoen, wil je voorkomen dat mensen weer terugvallen in hun oude gewoontes en naar de grote G terugkeren.

Ahrefs is niet de enige

Zoals al aangehaald is Ahrefs niet de enige die met een nieuwe zoekmachine komt. We konden al melden dat Neeva bètatesters aan het uitnodigen is, en ook You.com zit eraan te komen. Het worden interessante tijden voor wie de hegemonie van Google graag doorbroken ziet worden.

Denk jij dat Ahrefs kanshebber is om een stuk marktaandeel te pakken? En wat verwacht je van Neeva en You?

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

2 reacties

  1. Ik vroeg het me inderdaad al af. Ik denk dat het marktaandeel laag blijft, maar zonder nieuwe initiatieven geen disruptie. Dus ben erg benieuwd naar hun visie en werking van de zoekmachines.

    1. Grote kans dat het marktaandeel laag zal zijn, en die disruptie is inderdaad wel nodig. Als je kijkt naar wat Neeva gaat doen, ziet dat er wel veelbelovend uit. Heel anders dan wat de huidige werking van de gemiddelde zoekmachine is.

Reacties zijn gesloten.