Ahrefs lanceert nieuwe zoekmachine Yep.com

Ruim 3 jaar na de aankondiging van Ahrefs-oprichter en CEO Dmytro Gerysamenko is daar dan de nieuwe zoekmachine: Yep.com. Terwijl er op de achtergrond ongetwijfeld keihard aan deze nieuwe zoekmachine gewerkt is, leek het alsof er weinig tot niks gebeurde en was het de vraag of -en anders wel wanneer- de nieuwe zoekmachine van Ahrefs er überhaupt nog zou komen. Tot er op Techcrunch berichtgeving verscheen over deze nieuwe zoekmachine.

Yep.com is nog (heel erg) in bèta

Hoewel er nu officiële berichtgeving is over Ahrefs’ zoekmachine Yep, is dit geen officiële lancering en is Yep.com nog steeds “heel, heel, heel, heel vroege bèta”, aldus Ahrefs’ Tim Soulo:

https://twitter.com/timsoulo/status/1532886269319315457?s=20&t=Dv1Wo3SvxZdqsXNakNgvqw

Verwacht dus niet dat de zoekresultaten al perfect zijn en dat Yep nu al je mogelijke alternatief voor Google, Bing of DuckDuckGo kan zijn.

Waarin maakt Yep het verschil?

In de afgelopen jaren zijn er verschillende zoekmachines gelanceerd, waarbij ieder nieuw initiatief zich wilde onderscheiden op een of meerdere punten:

  • Privacyvriendelijkheid
  • Ecologische voetafdruk
  • Overig, bijvoorbeeld landspecifiek

Yep richt zich naast privacy op een verdienmodel waarbij het grootste deel van de winst wordt uitgekeerd aan de makers van content. Daar zit een ideologische gedachte achter die affilitate links en clickbait-artikelen overbodig zou moeten maken. Hoewel je zou zeggen dat niemand daar tegen zou kunnen zijn, is de vraag wel in hoeverre dit realistisch is. Zeker gezien het feit dat er al veel gebruikgemaakt wordt van affiliatie en dit voor een behoorlijke groep mensen een uitstekend verdienmodel is.

Wanneer komt Yep uit bèta?

Wat we natuurlijk allemaal willen weten is wanneer Yep uit bèta komt. Daar is nu nog niks over bekend en gezien de “very-very-very-very-very early Beta” die Tim Soulo aangeeft, kan het zomaar zijn dat Yep pas echt in 2023 klaar is. Of misschien zelfs pas na 2023, wie zal het zeggen? Aan de andere kant betekent deze (semi-)officiële berichtgeving, inclusief de bekendmaking van de definitieve(?) naam dat de druk op het team achter Yep wel groter zal zijn om de echte lancering mogelijk te maken.

Definitieve naam?

Of Yep de echt definitieve naam is, valt ook nog te betwijfelen. Hoewel deze vroege berichtgeving doet vermoeden dat de naam definitief is, is bij de redactie van SEOnieuws.com ook bekend dat er een werktitel was die het dus uiteindelijk niet is geworden. Er zal wel flink betaald moeten zijn voor de domeinnaam Yep.com, dus het lijkt ons sterk dat er nog eens een naamswijziging zal komen, maar je weet nooit waar ze nog tegenaan lopen.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.